Ekonomi Politik (7,8 Sınıflar)

Yaz Okulu Kodu:  YO/EP Tarih: 24 Haziran - 12 Temmuz 2013 Ücret: 900 TL Kontejan:24 Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Murat BİRDAL Araş.Gör.Hülya DENİZ Araş.Gör.Dr.Nurtaç YILDIRIM Yer: İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü

Fiyatlar, Enflasyon, Borsa, Kamu Borcu, Cari Açık tüm bu kavramlar azımıza sevimli çoğumuza sevimsiz gelir değil mi? Ama ekonomik konular gazetelerin, dergilerin, haber bültenlerinin olmazsa olmazıdır. Peki bu kadar önemli midir bu ekonomi? Önemliyse neden? Tüm ekonomik kavramlar aslında birer sonuçtur, günlük yaşamda aldığımız kararların bir sonucu ve sayısal ifadesidir. O halde biz bu kararları nasıl alırız? Size bir soru “Haftalıklarınızı biriktirir misiniz? “.Bazılarınızın evet bazılarınızın hayır dediğine eminim İşte ekonominin özü bu karar alma süreçlerimizle ilgilidir. Gelin hep birlikte bir yandan ekonomiyi öğrenelim bir yandan da oyunlarla kendimizi ve dünyamızı daha yakından tanıyalım

1. Ekonomi Nedir, Ne zaman ve neden ortaya çıkmıştır. Sadece devletlerin mi ekonomisi olur?

2. Biz ekonomik anlamda kimiz işleyişin neresindeyiz?

3. Nasıl karar alırız? Karar alırken bilgilerimize mi, mantığımıza mı, alışkanlıklarımıza mı, geleneklerimize mi yoksa dini değerlerimizi mi daha çok göz önünde tutarız?

4. Karar almak basit midir yoksa zor bir süreç midir? Güven Oyunu Oynayalım)

5. Peki karar alırken hiç karşımızdaki (lerini) düşünür müyüz? Onun (onların) daha iyi ya da daha kötü bir duruma geçmesini ister miyiz? (Oyun Teorisi)

6. Farz edelim ki, bir kararın alınması sadece bana değil de içinde olduğum bir gruba bağlıysa ne değişir? Güven ve bireysel çıkarlar kararlarımızı nasıl etkiler? ( Mahkumlar Açmazı Oynayalım. Doğru sandığımız bilgi yanlış ya da yetersiz ise ( Limon problemi) ya da yanlış bir karar aldıysak ( Ahlaki Tehlike)?

7. Biraz Firmalardan bahsedelim, biraz karlardan ve girişimciler hakkında konuşalım firmalar nasıl kar elde eder, firmanın gelirleri ve maliyetleri nelerdir, yatırımlarını nasıl finanse ederler? Bir maç bileti bir maç için 50TL iken başka birinde 150TL olabilir üstelik koltuklar aynı ve maç süresi yine 90dk iken, biraz tartışalım.Fiyatlar ve piyasalar hakkında konuşalım piyasalar değiştikçe fiyatlar da değişebilir mi?

8. Gelelim DEVLET’e….Devlet kimdir, nedir, ekonomi için önemi ve görevi nedir? Devlet dendiğinde herkes aynı şeyi mi düşünür? Devletin geliri var mıdır? Varsa nelerdir bu geliri nasıl harcar? Peki biz Biz neden vergi öderiz? Devlet ekonomiye müdahale etmeli midir etmemeli midir?...........BİTMEZ ))

9. Kamu Malı- Özel Mal ayrımı nasıl Olur. Dışsallıklar nedir? Neden özel mala ihtiyaç duyarız? Özel Mülkiyet nedir neden ortaya çıkar. Eğer özel mülkiyet olmazsa ne olur. Özel mülkiyet hırsızlık mıdır yoksa doğal bir hak mıdır? Düşünelim tartışalım.

10. Bir ekonomi nasıl büyür? Büyümek zorunda mıyız? Milli gelir denen şey nedir? Ülkelerin gelişmişliklerini gösteren şey bu milli gelir midir (!) acaba? Bu göstergeler neler olabilir? Her büyüyen ekonomi kalkınmış bir ekonomi midir? Hadi gelin biraz ülkeleri karşılaştıralım. Hangi ülkeler 50 sene önce ne durumdaymış bugün neredeler bakalım biraz şaşıralım) Peki biz, ülkeler arasında kaçıncı sıradayız 100., 70., 15., 80., 150 tahmin edin bakalım )

11. Ülkelerden bahsetmeye devam edelim. Neden bazı ülkeler fakirken bazı ülkeler zengin biraz düşünelim. Hindistan ve Çin Üzerinde konuşalım.

12. Sizce büyümenin zararları var mıdır? Enerji kullanımı, iklim değişikliği küresel ısınma gibi çevresel konular üzerinde düşüncelerimizi paylaşalım.

13. Enerji ne kadar önemli? Enerji kaynakları neler? Petrol rezervleri bitiyor mu gerçekten? Nükleer enerji zorunluluk mu; sakıncaları ve avantajları neler? Hangi ülkeler bu kaynağı kullanmakta ya da neden karşı çıkılmakta. Alternatif temiz enerji kaynakları var mı?

14. Biraz geri dönelim ve düşünelim ki büyümezsek ne olur? İşsizlik ve durgunluk nedir, kriz nasıl ortaya çıkar? Farklı işsizlik türleri var mıdır? İstemediğimiz zaman çalışmazsak işsiz mi olmuş oluruz? Ne için çalışırız ve karşılığında ne alırız? Günde kaç saat çalışacağımıza nasıl karar veririz?

15. Kazandığımızın hepsini harcar mıyız? Neden harcarız ya da tasarruf ederiz. Biriktirdiğimiz paraları nerede saklarız? Bankalar biriktirdiğimiz paralara neden faiz öderler? Faiz nedir? Bu paraları kime neden borç olarak verir?

16. Enflasyon nedir? Nasıl oluşur kaç çeşit enflasyon vardır? İşsizlik ile enflasyon arasında bir ilişki var mıdır? Para nedir? Ne işe yarar? Tuz’un fildişinin bir zamanlar para olarak kullanıldığını biliyor muydunuz? Peki istediğimiz her şey para olabilir mi? Parayı kim basar? Merkez bankasını tanıyalım

17. Bir ülke sadece kendi ürettiğini mi tüketir yoksa üretemediğini başkasından mı satın alır? Satın aldığının parasını neyle karşılar? Ya satın aldığı ile sattığı birbirine denk değilse ne olur? Döviz, ithalat, ihracat, dış ticaret, cari açık, devalüasyon kavramları üzerinde duralım.

17 Mayıs 2013