Export date: Tue Nov 21 0:48:05 2017 / +0000 GMT

İstanbul Gezileri

İstanbul Tarih Gezi Programı:

17. yüzyılın Osmanlı seyyahı Evliya Çelebi'ye göre “şehr-i İstanbul'un dünyada benzeri yoktur.” Evliya Çelebi'nin sarsıntı yüzyılının bir aydını olarak İstanbul'u bu şekilde tanımlaması önemlidir. Çünkü bu yüzyılda İmparatorluğun yüz yüze kaldığı toplumsal ve ekonomik bunalımına rağmen 700 bini aşkın nüfusuyla bu şehir Avrupa ve Yakındoğu'da metropol özelliğine sahip en önemli şehirdi. İstanbul yalnızca imparatorluğun başkenti olmasının, törenlerin ve protokollerin dizayn edildiği mekansal niteliklerinin ötesinde Osmanlı kültürünün başlıca üretim merkezi oluşu açısından da önem taşımaktadır. Bu önemini cumhuriyet döneminde de korumuştur. Osmanlı İstanbul'unun kozmopolit yapısı, farklı kültür, din ve etnisitelerin hepsinden önemlisi uygarlıkların mirasının izleri erken modern çağların imparatorluklarını anlamak açısından da dikkate değerdir. İstanbul gezileri programı bu özellik dikkate alınacak şekilde bir içerikle sunulmaktadır

İstanbul Tarih Gezileri 1
Süresi: 1 gün

Gezilerin ilk turunu oluşturan Topkapı Sarayı bölümünde geleneksel devletlerde hanedanın özel yaşam alanı olmaktan çok öte bir anlam ifade eden bürokrasinin kalbi konumundaki sarayın mekansal ve mimari dizaynı, buradaki protokol, törenler, elçi kabulleri, ordu ve bürokrasi gibi konuların üzerinden anlatılacaktır. Bu geziyle amaçlanan İmparatorluğun sarayının iktidarı sembolize eden bir mimari yapı unsuru olarak katılımcıya tanıtımıdır.

İstanbul Tarih Gezileri 2
Süresi: 1 gün

Gezilerin ikinci turunu geleneksel İstanbul'un bürokrat ve bilgin semti olarak bilinen Süleymaniye ve çevresi oluşturacaktır. Altın çağ mitosunun yaratıcısı Kanuni Süleyman çağının siyasal ve kültürel gelişmeleri, Akdeniz'deki iktidar savaşının en güçlü aktörlerinden Süleyman'ın yaşadığı dünyanın tasviri buradaki mimari dokunun yardımıyla anlatılacaktır. Süleymaniye Külliyesi, Bayezid Meydanı, İstanbul Üniversitesi ana kampusu gezinin başlıca duraklarını oluşturacaktır.

İstanbul Tarih Gezileri 3
Süresi: 1 gün

İstanbul gezileri başlıklı programın üçüncü bölümünü İstanbul'un levant yüzünü temsil eden Pera-Galata gezisi oluşturacaktır. Burada amaçlanan farklın kültürlerin bir arada yaşayabilme deneyiminin yansıması olarak Ceneviz ve Venedik kolonilerinin bulunduğu, Doğu-Batı ticaretinin kalbi olan bir alanın toplumsal ve kültürel yansımalarını aktarabilmektedir. 19. yüzyılda giderek renklenen kozmopolit mimarisi, elçilikler, kiliseler, Galata Kulesi, Arap Camii, St. Pietro Han gibi yapılar eşliğinde katılımcıya İstanbul'un gittikçe uzaklaşılan farklı bir yüzü tanıtılacaktır.
Post date: 2013-05-17 20:18:19
Post date GMT: 2013-05-17 17:18:19

Post modified date: 2013-05-18 18:55:51
Post modified date GMT: 2013-05-18 15:55:51