YARATICI YAZARLIK ve MİTOLOJİ (4,5,6,7,8, SINIFLAR)

YARATICI YAZARLIK ve MİTOLOJİ
Yaz Okulu Kodu: YO-YY Tarih:  23 Haziran 2014 - 11 Temmuz 2014 Ücret: 900 TL Kontenjan: 25 Öğretim Üyesi: Doç.Dr.Murat BİRDAL Eğitmen: Merve SUCU Not: En az 10 öğrenci olası halinde program açılacaktır. Kapsam: Yazar olmak isteyenler, Yazmayı sevip nasıl yazılacağını öğrenmek isteyenler Bu kurs sizler için! Yaratıcı fikirlerimizle yepyeni, özgür dünyalar yaratabilmek için, bu yaz sizleri de İstanbul Üniversitesi’ne bekliyoruz. Yaratıcı Yazarlık Kursu’nda, kurmaca edebiyat yapıtlarının nasıl üretildiği, hikâyenin ve romanın unsurları, zamanın kullanımı, mekânın işlevi, karakter yaratma, olay örgüsü, anlatım biçimleri, edebi türler gibi yazma tekniği konularını klasik ve modern edebiyattan örneklerle tartışacağız. Mitoloji derslerimizde, mitolojik karakterlerle fantastik edebiyatı ilişkilendirecek, kendi mitolojik-fantastik hikâyelerimizi yazacak ve mitolojik tanrıları canlandırarak drama çalışmaları yapacağız. Bir gün Tolkien’in fantastik dünyasında yolculuğa çıkarken diğer gün atölye çalışmalarımızla eğlenceye doyacaksın. Öğreneceklerinizin en önemlisi ise, kalıplaşmış düşünce kilitlerinden kurtulup kendiniz olmayı başarmak!
Gün

Zaman

İçerik

23.06.2014 Pazartesi

Sabah

Tanışma, okul kuralları ve yaratıcı yazarlık programın tanıtımı

Hikaye türüne giriş- Hikayenin unsurları

24.06.2014 Salı

Sabah

Fantastik Edebiyat: Fantastik öykülerde zamanın kullanımı, mekanın işlevi ve fantastik karakterlerin yaratılması

Öğleden Sonra

-Yüzüklerin Efendisi filminin bir bölümünün izlenmesi -Atölye Çalışması: Kendi Fantastik Dünyanı Yarat! (Fantastik öykü yazma çalışması)

25.06.2014    Çarşamba

Sabah

Fantastik Edebiyatta Roman Karakterleri Atölye Çalışması: Tolkien’in yarattığı karakterlerin incelenmesi

Öğleden Sonra

Atölye Çalışması: Fantastik romanların incelenmesi Öğrencilerin farklı bakış açılarıyla karakter incelemesi TARTIŞMA

26.06.2014 Perşembe

Sabah

Fantastik Edebiyatta ana düşünce ve ana duygu?

Öğleden Sonra

Fantastik Edebiyatta anlatım biçimleri Atölye Çalışması: Klasik ve modernist anlatım biçimlerinin incelenmesi

27.06.2014       Cuma

Sabah

Fantastik Edebiyatta Olay Örgüsü Fantastik romanlarda olay örgüsünün incelenmesi

Öğleden Sonra

Atölye Çalışması: Fantastik edebiyatta dramatik gerilimin oluşturulması.

30.06.2014 Pazartesi

Sabah

Romana veya hikâyeye nasıl başlamalı? Atölye Çalışması: Unutulmayan roman ve hikâyelerin başlangıç cümlelerinin incelenmesi

Öğleden Sonra

Atölye Çalışması: Kendi fantastik öykünü yaz!

01.07.2014 Salı

Roman türüne giriş Düğüm ve Çözüm

Öğleden Sonra

Atölye Çalışması: Verilen bir objeyi düğüm olarak algılayarak üzerine bir hikaye yazma (Grup Çalışması)

02.07.2014 Çarşamba

Sabah

Karakterler, zaman, mekân, olay örgüsü nasıl olmalı?

Öğleden Sonra

Atölye Çalışması: Resim Okuma Etkinlik: Resmin Monologu Resimleri Kullanarak Öykü Yaratma

03.07.2014 Perşembe

Romanda Son Unutulmayan sonlar

Atölye Çalışması: Verilen bir hikayenin sonunu farklı bakış açıyla yazma

04.07.2014 Cuma

Grup Çalışması: Grupla nasıl hikaye yazılır? Sürpriz Yazarla Söyleşi

Öğleden Sonra

Yapılan çalışmaların konuk yazarla paylaşılması ve tartışılması

07.07.2014 Pazartesi

Sabah

Fantastik Edebiyat ve Mitoloji Mitolojiden faydalanan fantastik edebiyat yazarlarının incelenmesi

Öğleden Sonra

Mitolojiye Giriş  Yunan mitolojisi, Batı mitolojisi, Doğu mitolojisi, Türk mitolojisi

08.07.2014 Salı

Sabah

Atölye Çalışması: Mitolojik tanrıları kullanarak fantastik kurgu yapma!

Öğleden Sonra

Percy Jackson ve Olimposlular serisindeki Mitoloji ve Fantastik Edebiyat ilişkisinin incelenmesi

09.07.2014 Çarşamba

Sabah

Kurmaca Şiirler Modern Şiir Yapısızlık bir yapı mıdır?

Öğleden Sonra

Çocuk kitabı yazarlığı ve illüstrasyon incelemesi

10.07.2014 Perşembe

Dinlemek için Yaz (Radyo Programı) Çarpıcı Reklam Sloganları

Öğleden Sonra

Atölye Çalışması: Kitap Kapağı / Poster Çalışması Kitabımızı nasıl yayınlayacağız?

11.07.2014 Cuma

Sabah

Gezi, anı, biyografi ve makale yazarlıkları

Öğleden Sonra