Çocuklar ve Finansal Okuryazarlık Programı

kids-money-finance-economy-allowance-980x408

2014-10-08 10-10-24 Çocuklar ve Finansal Okuryazarlık Programı   İ.Ü. Çocuk Üniversitesi - Google Chrome

ÇOCUKLAR İÇİN FİNANSAL OKURYAZARLIK PROGRAMI –
DETAYLI KONU KAPSAMI

1) PARAN VE SEN
Bu ilk bölümde çocuklara para ve değer gibi aslında bir bakıma soyut kavramlar onların anlayabileceği şekilde tanıtılacaktır.

a) Para ve Bankalar
i) Para nedir, neden kullanılır, görevi nedir?
ii) Banka nedir, amacı nedir, görevi nedir, günlük hayattaki yeri nedir?
b) Para ve Değer
i) Para neden değerlidir?
ii) Değeri ne belirler?
c) Para Kazanma
i) Gelir elde etme
ii) Çalışma hayatı

2) HER YERDE FİNANS
Bu bölüm çocukların okulda, sokakta, markette ve bu gibi sosyal ortamlarda karşılaşabileceği ve temel finans bilgisini gerektirecek durumlara hazır olmalarını amaçlamaktadır. Kağıt ve bozuk paralar, kredi kartları, para birimleri gibi kavramlar çeşitli bulmaca/eşleştirme oyunlarıyla tanıtılmaya çalışılacaktır.

a) Günlük Hayatta Para
i) Para birimleri, ödeme şekilleri, vb.
b) Basit Terimler

3) AKILLI ALIŞVERİŞ
Burada, iyi bir finansal okuryazar olması için çocuğun bir şeye ihtiyacı mı olduğunun yoksa sadece istediğinin mi farkındalığının oluşturulması amaçlanmaktadır. Örnek durumlarla farklı koşullar altında çocuğun en iyi seçeneği seçmesi için senaryolar üzerinden ilerlenecektir.

a) İhtiyaç mı, İstek mi?
b) Nasıl ve Nereden Satın Alalım?

4) BÜTÇE ve PARA HARCAMA/BİRİKTİRME
Çocuğa en temel seviyede gelirin giderden fazla olması gerektiği prensibinin aşılanması amaçlanmaktadır. Bunun için bütçe yapmak eğlenceli alıştırma ve senaryolarla kavratılmaya çalışılacaktır.

a) Bütçe Yapmak
b) Harcamalar ve Biriktirme
i) Harcama türleri
ii) Hedefler ve biriktirme
iii) Gelecek

5) OYUNLARLA FİNANS
Önceki bölümlerde tanıtılan ve anlatılan konuların pekiştirilmesi için çocukların ilgisini çekecek oyunlar, alıştırmalar, uygulamalar yapılacaktır. Finansal Kelime Avı, Para Eşleştirme, Hayali Banka gibi oyunlara yer verilecektir. Çocuklara verilecek test sonrası çocuklar “finansal skorlarını” öğreneceklerdir.

Dünya Paraları Eşleştirme Alıştırması

Dolar