Yaratıcı Yazarlık ve Mitoloji

4.5.6.7.8. sınıflar Yazar olmak isteyenler,
Yazmayı sevip nasıl yazılacağını öğrenmek isteyenler
Bu kurs sizler için!
Yaratıcı fikirlerimizle yepyeni, özgür dünyalar yaratabilmek için, bu yaz sizleri de İstanbul Üniversitesi’ne bekliyoruz.
Yaratıcı Yazarlık Kursu’nda, kurmaca edebiyat yapıtlarının nasıl üretildiği, hikâyenin ve romanın unsurları, zamanın kullanımı, mekânın işlevi, karakter yaratma, olay örgüsü, anlatım biçimleri, edebi türler gibi yazma tekniği konularını klasik ve modern edebiyattan örneklerle tartışacağız.
Mitoloji derslerimizde, mitolojik karakterlerle fantastik edebiyatı ilişkilendirecek, kendi mitolojik-fantastik hikâyelerimizi yazacak ve mitolojik tanrıları canlandırarak drama çalışmaları yapacağız.
Bir gün Tolkien’in fantastik dünyasında yolculuğa çıkarken diğer gün atölye çalışmalarımızla eğlenceye doyacaksın.
Öğreneceklerinizin en önemlisi ise, kalıplaşmış düşünce kilitlerinden kurtulup kendiniz olmayı başarmak. Not: Programı tercih eden öğrencilerin, eğitim başlamadan önce tavsiye kitaplardan en az 3 tanesini okumaları önerilir.

Yaratıcı Yazarlık ve Mitoloji Okuma Listesi

Kitap Adı Yazar Adı Yayınevi
Seçme Öyküler Sait Faik Abasıyanık İş Bankası Yayınları
Kamyon   Sabahattin Ali YKY
Dönüşüm   Franz Kafka Can Yayınları
Momo   Michael Ende Kabalcı
Sherlock Holmes Şüphe Asla Uyumaz   Sir Arthur Conan Doyle Martı Yayınları
  Harry Potter ve Felsefe Taşı J.K. Rowling YKY
  Açlık Oyunları Suzanne Collins Pegasus Yayınları
İlyada (Troya Savaşının Destanı)   Homeros Can Çocuk Yayınları
Odisseia - Kral Odisseues'un Serüvenleri   Homeros Can Çocuk Yayınları
Percy Jackson ve Olimposlular Şimşek Hırsızı   Rick Riordan Doğan Egmont

Ders Kodu: KO/YAZARProgram Bilgileri

Başlangıç Tarihi: 02.Şub.2015 Süre: 1 Hafta Ücret: 400 TL Kontenjan: 24 Yer: İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü Eğitmenler: Yrd. Doç. Dr. Kadir TUNA, Merve SucuNot: En az 10 öğrenci olması halinde program açılacaktır.
Tarih Konu Aktivite
02.02.2015 Sabah Tanışma, üniversite kuralları, yaratıcı yazarlık programının tanıtımı.Hikâye Türünün Edebiyatımızdaki Önemi: iyi bir hikâye için gerekenler, hikâyenin unsurları
Öğleden Sonra Yazarlıkta “estetik dil” nedir, neden önemlidir? Sait Faik Abasıyanık, Sabahattin Ali, Ayfer Tunç, Oğuz Atay, Franz Kafka, J.L. Borges… yazarlarının öyküleri incelenecek.
02.03.2015 Sabah Her alanda yaratıcı yazarlık Çocuk ve gençlik edebiyatı, senaryo, tiyatro oyunu, gezi, anı, biyografi, reklam ve makale yazarlıklarıAtölye Çalışması: Yaratıcı Dramaİyi bir giriş! Nereden, nasıl başlamalı
Öğleden Sonra Fantastik öykü nasıl yazılır? Öyküde zamanın kullanımı, mekanın işlevi ve inandırıcı karakterlerin yaratılmasıAtölye Çalışması: Çizgi Roman Yazıyor.
02.04.2015 Sabah Roman Çalışmaları – Romanın doğuşu – Romanın temel boyutları – Karakter inşa etmek – Diyalog yazmak – Olay örgüsü – Farklı anlatım yolları ve şekilleri – Anlatıcı – İyi bir son
Öğleden Sonra Fantastik Roman Çalışmaları Atölye çalışması: Romanımın Haritası! -İnandırıcı fantastik karakterler nasıl inşa edilir? -Fantastik romanlarda zaman, mekan, karakterler ve olay örgüsü nasıl olur?Polisiye Sherlock Holmes sersinin incelenmesi, kullanılan teknikler Atölye çalışması: Polisiye öykü yazıyorum!
02.05.2015 Sabah Atölye Çalışması: Açlık Oyunları roman ve filminin incelenmesiSuzanne Collins, J.K. Rowling, J.R.R. Tolkien… gibi çok okunan yazarların kullandıkları teknikler.
Öğleden Sonra Mitoloji Yunan mitolojisi, Batı mitolojisi, Doğu mitolojisi, Türk mitolojisi
02.06.2015 Sabah -Mitolojiden faydalanan yazarlar -Mitolojik tanrılardan faydalanarak fantastik öykü yazma çalışmaları
Öğleden Sonra -Yapılan tüm çalışmaların toplu değerlendirilmesi -Anket uygulamaları -Yaratıcı yazarlara yazın ödüllerinin verilmesi
17 Ekim 2014